Kökars folkdräkt
Kökar har två kvinnodräkter och två mansdräkter. Ingen av dräkterna är en direkt kopia av någon dräkt funnen på Kökar, utan de har konstruerats enligt hörsägen och med hjälp av insamlade tygprover.
Omkring 1916 komponerades den ljusa kvinnodräkten. En gammal kvinna berättade att hon kom ihåg kjolar med ”Kökargrön” botten och ränder i rött, blått och gult. Man vävde upp ett sådant tyg och sydde kjol och livstycke av detta. Dräkten fick vit blus och vitt förkläde. Kjolsäcken har ett infällt broderi på siden. En grön tröja kan användas till dräkten.
Många personer tyckte dräkten var för grann, så 1927 sammanställdes en mörkare dräkt. Till kjol och livstycke vävdes ett tyg med svart botten och ränder i körsbärsrött, gult, vitt och mossgrönt. Förlaga till tyget var ett gammalt tygprov från mitten av 1800-talet. Till förklädet vävdes ett helgrönt halvylletyg. Nedtill på förklädet finns ett broderi, ”Kökars brudblomma”. Samma broderi används på kjolsäcken och bindmössan. Axelduk i siden eller blommig muslinsduk bärs till dräkten. En röd tröja används som ytterplagg till dräkten.
De mönstervävda förklädsbanden, ”Kökars rosband”, är mycket speciella. De vävs i en ovanlig typ av bandgrind.
Mansdräkten på Kökar är antingen sjömansdräkten med långa byxor eller knäbyxdräkten. Tröjan och byxorna är av svart eller mörkblå vadmal. Västens framstycken sys av ett smalrandigt halvylletyg. Ryggstycket är av oblekt linne. Strumporna är blå, grå, eller svarta med röd kil. Skorna är svarta med plös och spännen. Som strumpeband används ”Kökars rosband”. Som huvudbonad kan man välja mellan svart filthatt, silkeshatt, läderkaskett, skärmmössa eller vit sömmössa.
(De åländska folkdräkterna, Ålands folkdräktsråd/Ålands hembygdsförbund, bygdeserie nr 17)